lauantai 4. toukokuuta 2019

How to: Liberty training part 1 // ensimmäiset vaiheet

Moikka kaikille pitkästä aikaa!



Oon tässä pikkuhiljaa availlut mun YouTube-kanavaa takaisin eloon (hiljattain 4 videota julkaissut),
jonka kautta sitten totesin, että nyt kun on valokuvaajakin nykyään, että miksikäs en aloittaisi bloggaustakin uudelleen?
Riskillä tätä kuitenkin aloitan, kun mun käsittääkseni ihmiset lukee nykyään hyvin vähän blogeja, mut katotaan nyt mitä tästä tulee!

TÄSTÄ KLIKKAAMALLA pääset viimeisimpään YouTube postaukseeni!
(ei ole paras videoni, mutta aiheeseen liittyvä)



Kirjoitan erikseen postauksen sitten, mitä mun ja Piten kuvioissa on tapahtunut, mutta tämä postaus on nyt yksinomaa tarkoitettu tälle Liberty trainingille.

Mitä on: Liberty training



- mun on hankala selittää tarkkaan, mitä Liberty training tarkoittaa, muuta kuin raa'alla käännöksellä, joka on: Vapauden koulutus.
Perusideana on hevosen ja sinun välinen työskentely, muistaakseni joku puhui aikoinaan siitä nimellä "toisinhevostelu"? Kommentoikaa joku, jos tiedätte!



Tässä kuitenkin suora lainaus Googlesta:

"Liberty training is designed to bring a horse a sense of freedom and safety without using any tack, including no halters or rope. You work with a horse at liberty in a free, open environment where a horse does not feel constrained or restricted. This is performed in a large pasture or a rectangular arena, not in a round pen."

Tuon tekstin perusteella koen, että teen aika soveltavasti oman tyylin ja tavoitteiden mukaan tuosta perusraamien kautta tätä Liberty trainingia Piteriksen kanssa.
Mikä parasta; liberty training sopii kaikenikäisille hevosille ja ihmisille!
Se on molemmin puolin kasvattavaa ja läheisyyttä tuova harrastus/tapa sinun ja hevosesi välille💗


Miten harjoittelemme? Mitä apuvälineitä?

Harjoittelemme Piteriksen kanssa tätä siis kentällä kaikkien turvallisuuden takaamiseksi.
Alkuun käytössä on suitset + liina, kun kommunikatio on riittävän selkeää ja Piteris alkaa saamaan kiinni harjoituskerroista tietäen mitä ollaan tekemässä  siirrymme riimuun ja riimunnaruun. 
Sen jälkeen pelkkä riimu, kun meillä on jo vahvasti perusteet kohdillaan.
Sen jälkeen ei olekaan suurta harppasta vapaaksi pääsemiseen.

Apuvälineinä on kouluraippa (tai juoksutusraippa, miten itse tykkää), joka on käden jatkeena. HUOM. Raipalla ei kuulu rangaista tai lyödä hevosta! Raipan kuuluu olla lähes neutraali väline hevoselle. Raipan avulla saat kasvatettua eleidesi selkeyden suuruutta hevosen silmissä ja näin helpotat etenkin alussa kommunikointianne (hevosen ymmärrystä).

Mitkä ovat tavoitteeni?

Tavoitteemme alussa on hyvä, jouheva, herkkä yhteistyö. Lähestyn hevosta enempi tasa-arvoisena, mutta johtavana osapuolena, kuin itse "hallitsijana" ja "käskevänä".
Pyrin oppimaan lisää hevosen eleiden lukemisesta ja oppia kommunkoimaan hevosen kanssa niin, että tiedän eleideni merkityksen hevosen silmissä. Tarkoituksena on siis periaatteessa "yhteinen kieli", mutta hieman eritavalla kuin aiemmin. Nyt sitä ihan harjoitellaan yhdessä! 
Liberty trainingin koulutuksessa on kaksi osaa: lähestymisen pyytäminen ja pois ajaminen ilman, että kommunikaatio/kontakti katkeaa hevoseen.

Yksinkertaisemmin selitettynä muita tavoitteitani ovat:
1. Kutsusta luoksetulo (esim. vihellyksestä tms., mikä nyt on itselle sopivin merkkiääni)
2. Seuraaminen / tilan ottaminen minusta ilman, että kontakti katkeaa
3. Hevosen herkkyys minun "kuunteluun" (eleideni tulkintaan)
4. Erilaiset 'temput', esim. espanjalainen käynti, korokkeelle nousu, spiraalissa liikkuminen   ympärilläni jnejne.
5. Terävät pysähdykset, eteenlähtemiset, käännökset jne. minun mukanaani
6. Pohkeenväistöt/muut väistöt, taka- ja etuosakäännökset jne.
7. Ja kun yhteistyö ja koulutus on hyvällä mallilla: yhteinen "tanssi" (johon toisin näytille kaikki harjoittelemamme asiat, joka sitten kuvattaisiin tietenkin blogin ja YouTuben puolelle <3), sillä liikkeemme ja kommunikaatiomme ovat pitkälti toivottavasti siinä vaiheessa yhtä. 

Ja näitä riittää!
Mutta eiköhän ne kaikille valkene, kun pääsette ja jos haluatte seurata kehitystämme.
NYT sitten itse asiaan!

Eli tänään oli ensimmäinen kunnon harjoitus Liberty trainingia.
Siiri (minun pikkusisko 15v.) ja hänen kaverinsa Hanna tulivat tallille kaverin ratsastusmerkeissä (minä kyyditsijänä samalla omalla tallireissulla).
Siiri tuli kuvailemaan meitä hieman kentälle ennen Hannan ratsastusta.

Tässä nyt sitten päivän harjoitukset, sekä hieman muutenkin tietoa:

Kuinka aloittaa Liberty training?

Part 1

Palkitseminen
Hevonen oppii kaikista eniten myötäyksellä: sinun "elemyötäys" (rentous esim. pyynnöstäsi tehdyn asian jälkeen), myötäys ohjissa/narussa jne., tiedätte mitä tarkoitan.
Itse suosin herkutonta koulutusta, eli hevonen saa tarvitsemansa palkkiot eleistäni, äänestäni (kehu) ja kosketuksestani (silitys). Tallissa sitten namit! 😉


Apuvälineisiin totutus
Tästä vaiheesta mulla ei nyt olekaan varsinaista kuvamateriaalia tätä postausta varten, kun blogin avaus uudelleen tuli hieman puolivahingossa. 
Kuitenkin: totuta hevosesi apuvälineisiisi. Jos hevosesi ei ole tottunut riimuun/riimunnaruun tai suitsiin, totuta ensin niihin. Sen jälkeen se, mitä itsekin käytän: raippa

1. Anna hevosen haistaa raippaa, mikäli se on rento sitä haistellessaan tai ylipäänsä suostuu lähestymään uutta esinettä, kehu!
2. Kosketa hevosta rauhallisin liikkein raipalla: silittele sen kylkiä, selkää, kaulaa, mahaa ja jokainen hetki, kun hevonen on rento, kehu sitä matalalla positiivisella ja kannustavalla äänellä. 
Ole itse myös rento näyttääksesi hevoselle kaiken olevan hyvin.
3. Jos sinulla on juoksutusraippa ja kaikki edelleen sujuu, heittele raippaa rennoin, suurin liikkein hevosesi yli. Ei kuitenkaan niin, että se satuttaisi hevosta. Kehu jälleen hevosen ollessa rento.
4. Mikäli hevonen jännitty raipan lähellä, älä etene vaiheissa sen pidemmälle, kuin mitä hevosesi sallii. En myöskään suosittele aloittamaan ollenkaan harjoituksia ennen kuin hevonen on täysin rento raipan läsnäollessa. 
(Jos hevonen on jännittynyt raipan lähellä, se keskittyy harjoituksien aikana huomattavasti enemmän vain raippaan, kuin sinuun ja harjoituksiin, jolloin koulutuksesta on vaikeaa saada tarkoituksenmukaista ja tehokasta kehityksenne kannalta katsottuna.
Anna hevosellesi aikaa)

























Eteenpäin lähtö ja pysähdys
Eteenpäin lähdön ja pysähdyksen tavoitteina yleisesti ottaen on se, että hevonen on vahvasti kuulolla sinun liikkeisiin ja reagoi niin, että lähtee sinun kanssa samanaikaisesti (sinun johdolla) liikkumaan eteen ja on kuulolla myös niin, että vaikka kesken ravinkin pysähtyy kuin seinään, kun sinä pysähdyt. Kuitenkin alkeista aloitettava:

Eteenpäin lähtö:
1. Nosta sisäkätesi (hevosen puolella oleva kätesi) eteen, jolla ohjaat hevoselle suunnan ja kerrot sille, että "nyt ollaan lähdössä eteenpäin".
2. Sen jälkeen lähde kävelemään ja tehostaaksesi alussa hevosen reagointia, voit maiskuttaa ja/tai raipalla lähestyä ulkokätesi kanssa hevosen kylkeä, sen ymmärtääkseen, että nyt ollaan oikeasti menossa. (äänimerkit jätetään myöhemmässä vaiheessa pois, kun eteenlähtö sujuu jo pelkästä harjoituksesta/kommunikaation toiminnasta eleiden avuin).
3. Kun hevonen ja sinä lähdette liikkeelle, laske samantien kätesi alas rennoksi vierellesi ja jatka kävelyä varmin askelein.
4. Kun molemmat (eteenpäin lähtö ja pysähdys) sujuvat, voit tehdä samaa harjoitusta hevosen kanssa missä askellajissa tahansa (ravi/laukka).


Pysähtyminen:
1. Tarvittaessa anna hevoselle äänimerkki ennen pysähtymistä (esim. jos se on siihen tottunut), kuten "prr/ seeis-.." tms. (tämä lopetetaan pikkuhiljaa harjoitusten harjaannuttua ajan kanssa)
2. Pysähdy itse nojaamalla yläkropan kanssa hieman taaksepäin ja pysähdy selkeästi/nopeasti yhteen paikkaan.
3. Jos hevonen jatkaa matkaa, pidä vastaan narulla tms., hevosen kulkemista vasten, mutta ei vetäen. Kun hevonen pysähtyy, käänny suoraan sitä kohti, sinulla katse sen perään päin ja ohjaa jälleen sisäkädellä koskemalla sen ryntäitä, samalla raippa ulkokädessä sivulla ja lisäämällä painetta tätä pakittamaan oikealle paikalle. Siirry sen jälkeen hevosen etulapojen kohdalle katse menosuuntaan päin. Näin opetat hevoselle sen oikean paikan pysähtyä. Älä kuitenkaan toru hevosta kävelyn jatkamisesta, vain palautat sen selkeästi ja johdonmukaisesti siihen, mihin olisi kuulunut pysähtyä. Kunnioituksella saa takaisin sitä samaa hevosten kanssa.
(Peruutus selitettynä vielä myöhemmässä vaiheessa)
4. Joka kerta, kun hevonen pysähtyy (tavoitteena mahdollisimman nopea reagointi), kehu sitä heti myötäämällä, rentouttamalla itsesi ja äänen avuin (oikea-aikaisuus tärkeää).

Tässä jouduimme tekemään vielä juuri tuon peruutuksen, sillä reagointiaika oli aivan surkea
Piteriksellä, kuten näkyy 😅


Pään kääntäminen

Pään kääntämisessä on ideana se, että hevonen asettaa/kääntää päätään sinua kohti (sisäänpäin) eri tehtävien aikana, kuten esim. etuosakäännöksessä. Se helpottaa sinun ja hevosesi kontaktia ja läheisyyttä harjoitellessa, näin myös hevonen oppii pitämään päänsä niin, että pystyy huomioimaan kaikki liikkeesi ja reagoida niihin.

1. Vedä riimunnarusta pehmeällä ja tasaisella otteella, niin, että seisot hevosen etulavan vieressä ja vedät ulkokättäsi kylkeäsi pitkin, niin, että hevonen ymmärtää kääntää päänsä.
Kehu heti, jos ja kun hevonen taivuttaa päätänsä kohti sinua 
(tässä voi olla haasteena se, että hevonen lähteekin väistämään tai peruuttamaan, joten johdonmukaisuus ja pienestä palkitseminen ehdottoman tärkeää)
2. Lisäsin itse tähän toimintoon mukaan ääniohjeen: Käännä.
Se helpottaa nyt vielä alkuvaiheessa Piteriksen ymmärrystä minun pyyntöön. Käännä on jo ennestään tuttu käsky myös Pitelle (ei saa kerjätä, pyydetään kääntämään pää pois, niin sitten saa herkun), joten tietää suurinpiirtein mitä tuo pyyntö tarkoittaa.
3. Kun hevonen kääntää päänsä, myötää naru löysäksi, silitä rauhallisesti ja kehu. 
4. Toista muutaman kerran molemmille puolille. Jätä harjoitus siihen, kun se toimii vielä hyvin, ettei kerkeä käymään hevoselle tylsäksi.



Peruutus

Peruutusta käytän koulutuksessa lähinnä tapana palauttaa hevonen oikealle kohdalle, mihin olisi pitänyt pysähtyä harjoituksen aikana. Eli jos esim. kävelemme ja pysähdyn -> hevosen pitäisi reagoida heti ja pysähtyä niin, että jään sen lavan kohdalle, mutta jatkaa matkaa niin, että olen sen takajalkojen kohdalla -> kävelen hevosen etulavan kohdalle ja peruutan hevosen esim. 3-4 askelta taaksepäin, eli siihen mihin sen olisi pitänyt pysähtyä. Sitten käännyn katse kohti menosuuntaa ja seison siinä hetken ja kehun hevosta sen toiminnasta. 
Peruutus on kuitenkin myös hyvä harjoitus etenkin hevosen selälle ja takapään lihaksistolle, sillä se osa joutuu vahvasti siinä töihin, joten mikä ettei!

1. Käännä koko kroppasi ja katseesi suoraan taaksepäin, vierekkäin, mutta vastakkaisiin suuntiin hevosen kanssa. 
2. Itse pidän liinaa/riimunnarua "sisäkädessä" (raippa ulkokädessä) ja sisäkäden vien pehmeästi hevosen ryntäille.
3. Päästä pieni maiskutus samalla, kun pehmeästi, mutta terävästi ja vain hetken aikaa painat hevosta ryntäiltä. Ota itse myös jo toisella jalalla askelta eteenpäin.
4. Jos hevonen ei liiku, yritä painaa hevosta ryntäiltä vahvemmin (mutta edelleen vain lyhyen ajan, eli ei raivolla paineta ja työnnetä hevosta liikkeelle).
5. Jos nämäkään eivät toimi, niin napauta ulkokädellä tai tuuppaise pehmeästi hevosen sinun puolista kylkeä; ikäänkuin työntäisit sormenpäillä hevosta taaksepäin kyljestä samanaikaisesti, kun pyytää ryntäiltä liikettä (+ oma kävely/äänitehoste). 
6. Jokaisen askeleen, jonka hevonen ottaa; myötää (painetta tms.), mutta jatka aina sen jälkeen pyytämistä niin pitkään, kunnes hevonen on oikealla paikalla. Sitten kehu ja myötää ja palaa hevosen etulapojen vierelle katse samaan suuntaan hevosen kanssa ja jatka harjoituksia. 
(Tässä lopullisena tavoitteena se, että sinun ei tarvitse kuin vain kääntyä hevosta vastakkain sen vierellä ja lähteä kävelemään, niin hevonen välittömästi reagoisi ja peruuttaisi sen aikaa, kun sinäkin kävelet)


Väistäminen


Väistämisessä on tavoitteena erilaiset väistöt, jonka perusideana nyt taas tuo ihmisen kunnioitus ja yhteinen "tanssi". Tavoitteena siis myös se, että voit siirtää hevosta sinusta poispäin, mutta yhteys ei katkea. Mutta tänään näytän nyt tässä vain etuosakäännöksen, koska se nyt oli tänä päivänä ainoa mitä harjoittelimme. (:

1. Pysähdy hevosen kanssa. Raippa hevosen perän puolella kädessäsi ja liina/riimunnaru tms. hevosen pään puolella olevassa kädessä.
2. Tässä saa olla hevosella se pieni kääntö/asetus sisään pään kanssa (mikä ei kyllä meillä ollut).
3. Käänny suhteessa hevoseen viistosti (= katse kohti kylkeä)
3. Lähesty hevosta perän puolella oleva käsi hieman koholla ja dominoiva jalkasi on sen puolen jalka joka on hevosen perää lähempänä.
4. Ota tällä jalalla varma askel, käsi askeleen ajaksi nostettuna koholle ja maiskauta tarvittaessa, niin että hevonen ymmärtää väistää takaosalla sinua. Voit myös kohdistaa katseesi hevosen perään, sillä se viestii enemmän ja vähemmän eri hevosille sitä, että haluat sen osan liikkuvan.
5. Jos tämä ei toimi, korvaa käden nostaminen sillä, että työnnät jälleen kevyesti hevosen  perää ja samalla ohjaat toisella kädellä päätä edelleen asettumaan sinuun päin. Askella jälleen lähemmäs hevosen perää pyytäen sitä siirtymään. Tämän tulisi yleensä viimestään toimia.
6. Kehu hevosta suullisesti ja myötäämällä (itse pysähtymällä, rentouttamalla kroppasi ja laskemalla naru löysäksi) jokaisesta askeleesta. Mahtavaa! Sitten yksi askel kerralla harjoittelette tämän, kunnes se menee molempiin suuntiin täytenä etuosakäännöksenä. 
(tätä oli tosi vaikea selittää, mutta toivottavasti nyt saitte selvää)


























Tässä kuvassa en siis ole tekemässä etuosakäännöstä. Siiri kerkesi tulla kentälle vasta näiden harjoitusten jälkeen, joten kuvamateriaali on vähäistä ja lähinnä demonstroivaa 😅
Vannon ja lupaan kuvata teille paremmat, vastaanvanlaiset kuvat ja selkeämmät ohjeetkin, kun etukäteen suunnittelen ennen sitä vain koko postauksen! (että tulee varmasti kaikki oikeat kuvamatskut ja tietää mitä on postaamassa)

Anyhow, kiitos kaikille lukijoille ja nähdään ensi tekstissä!
Kommentteihin toiveita mitä haluatte vlogeissa/postauksissa nähdä! 


♥: Venla ja Piteris

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommentointi on aina mukavaa keneltä vain, mutta pidetäänhän kommentit asiallisina? Kiitän!(: